Støt vores sponsorer

Video sender

Med en video-sender på fartøjet kan man sende live video fra kamera og OSD informationer til en skærm eller videobriller på landjorden.

Live video er nødvendigt, hvis man vil flyve FPV (First Person View) - og er en kæmpe fordel når man laver video/foto-optagelser, så man kan se, hvad kameraet peger på.

Ud over video-senderen skal man også have en video-modtager på jorden, som forbindes til en LCD-skærm, tablet, eller video-briller. Det er meget udbredt at montere modtager og skærm direkte på fjernstyringen med et lille beslag, så det bliver en samlet enhed. Til FPV-brug er en anden mulighed at have modtageren ved siden af og forbinde den til video-briller. Nogle video-briller har endda indbygget modtager.

Forkortelser for video-delene er; vTx (transmitter) og vRx (receiver).


Forkabling

Kameraets videoudgang forbindes (evt. via en osd enhed) til videosenderen. De fleste videosendere drives direkte af hovedbatteriet (3S-6S) og nogle har endda 5V udgang til kameraet. På jorden forbindes modtagerens videoudgang til en LCD-skærm eller videobriller. Modtager og skærm drives typisk af et separat 3S batteri.

Ved montering på fartøjet skal man være opmærksom på, at Flight Controller og GPS ikke bryder sig om kraftige, forstyrrende signaler fra videosenderen. Senderen skal derfor placeres så langt væk som muligt fra disse. Samtidig skal senderens antenne have så frit udsyn som muligt - og skal derfor hellere stikke ud, end placeres bagved landingsstel eller lign.


Formater

Der er tre måder at sende video på..:

1. Analog. Den mest udbredte måde, som fx. ImmersionRC vTx, hvor der sendes et analogt composite videosignal og evt. audio. Opløsningen er ikke særlig høj, ofte 640x400 pixels, men det er til gengæld enkelt at bruge - og der er ingen latency (forsinkelse i signalet) overhovedet.

2. Digital. Enkelte systemer, fx. DJI LightBridge, sender et digitalt signal fra kameraets HDMI udgang. Udover en højere opløsning, typisk HD 720p, er der flere spændende muligheder: - Signalet kan krypteres, så kun ejeren kan se det. - Der kan sendes 2 signaler samtidig, så pilot og kameramand ser hver sin vinkel. - Systemet er bi-direktionalt (altså både sender og modtager), så styre-kommandoer fra pilot og kameramand kan indgå i signalet. Der er samtidig en meget lav latency i systemet, men til gengæld er prisen voldsomt dyrere end et analogt system.

3. WiFi. Nogle færdigbyggede, mindre modeller, fx. Parrot AR.Drone, bruger WiFi til både styring og video. Det lyder måske smart, men hører kun til i legetøjsafdelingen pga. usikkert signal, kort rækkevidde og ofte lang latency.


Frekvenser og kanaler

Alle radiosignaler i luften kan interferere og ødelægge det for hinanden. Man skal derfor tilstræbe at holde forskellige signaltyper på forskellige frekvenser. Samtidig er der kun et begrænset antal frekvenser, som man må bruge.

RC-radioer bruger næsten udelukkende 2.4Ghz båndet - hvilket også bruges af WiFi netværk. Det anbefales derfor at bruge 5.8GHz til video-sendere for at undgå interferens. De to hoved frekvensbånd er desuden inddelt i såkaldte 'kanaler'. Hvert bånd har ca. 32 kanaler af lidt forskudte frekvenser. Mange RC-radioer hopper automatisk hele tiden frem og tilbage mellem flere kanaler. Tanken bag er at der sjældent er forstyrrelser på alle kanalerne. Analoge videosendere indstilles istedet til en fast kanal vha. en drejepot eller dip-switche. Digitale sendere skifter selv til den mest optimale kanal.


Sende-styrke

I Europa (og mange andre steder) siger lovgivningen, at man højst må bruge en sender på 25mW. Hvis man vil sende med større effekt end 25mW skal man have en radioamatør-licens hos Erhvervsstyrelsen. Med licensen må man sende op til 5W, hvilket dog er helt overdrevet til den normale afstand mellem pilot og multirotor. Man vil sjældent have brug for højere effekt end 600-800mW.


Antenner

Til digitale og WiFi systemer er antennerne en integreret del, som ikke kan skiftes. Til analoge systemer er der til gengæld rig mulighed for, og god grund til, at optimere denne del. De fleste sendere og modtagere leveres nemlig med en simpel 15cm pind, som hverken har særlig høj følsomhed, eller klarer sig godt ved forstyrrelser af signalet.

Et godt alternativ er istedet af bruge rundstrålede 'circular polarised' antenner (også kaldet Cloverleaf eller Spironet) til både sender og modtager. De har små viklinger, som en firkløver, i toppen der gør, at signalet udbredes på en bedre måde og er mindre følsomt overfor forhindringer mellem sender og modtager. Og de koster ikke særligt meget.

Det kan også anbefales at ofre lidt ekstra og købe en Diversity modtager. Den har indgange til to antenner og skifter automatisk til det kraftigste signal. På den kan man fx. montere 1 Cloverleaf antenne, samt 1 retningsbestemt antenne - eller 2 Cloverleaf antenner, som peger hver sin vej.


Rækkevidde

Langt de fleste flyvninger foretages ved LoS (Line of Sight), hvor fartøjet kan ses med det blotte øje - altså mellem 0-300 meter. På den afstand bør alle videosendere klare sig fint, selv med kun 25mW. Der er dog situationer, hvor man alligevel oplever udfald i signalet. Det kan fx. ske hvis fartøjets landingsstel blokerer for antennen - eller træer, buske, bakker eller bygninger blokerer/forvirrer signalet. Løsningen er typisk, at placere antennen, så den stikker mest muligt ud - og bruge Cloverleaf antenner, der bedre kan klare sig gennem forstyrrende objekter.

Under gode forhold, uden ovenstående forstyrrelser, kan en en analog sender på 600mW komme op på 1km rækkevidde. Og en digital sender kan opnå 1.5-2km rækkevidde. Begge dele er mere end de fleste nogensinde får brug for.

Til video-optagelser skal det også nævnes, at signalet man ser på skærmen ikke behøver være perfekt, for man vil altid optage videoen i høj kvalitet på kameraets hukommelseskort.


Mere info

Søg efter 'Cloverleaf antenna' hos Google.

Youtube video: ImmersionRC vTx.

Youtube video: GlobeFlight - Single vs. Diversity modtager.

Youtube video: FliteTest - Cloverleaf Antenna.

Youtube video: Helipal - Lightbridge range test.Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer