Støt vores sponsorer

Speed Controller (ESC)

En Speed Controller, eller ESC (Electronic Speed Controller), er 'gashåndtaget' til hver motor. Den styres af Flight Controlleren, som fortæller ESC'en, hvor meget strøm der skal slippes igennem fra batteriet til motoren - og dermed hvor hurtigt motoren skal køre. Der bruges således en ESC foran hver motor.


Forkabling

ESC'en modtager strøm (+/-) fra batteriet, samt styresignal (servo) fra Flight Controlleren. Den sender strøm (tri-phase) videre til motoren. Se Elektrisk diagram for mere info.


Kapacitet

Størrelsen, eller kapaciteten, afhænger af, hvor mange ampere motoren trækker. Hvis motoren trækker 20amp ved fuld gas, skal man vælge en ESC der kan håndtere 25amp. Man skal altså altid vælge en ESC, som kan klare lidt flere ampere end motorens max-forbrug, men heller ikke større, da det vil gøre den tungere. Typiske størrelser er fra 10amp til 40amp.


Kurve

ESC'en åbner i en linear kurve i takt med signalet fra Flight Controlleren øges. Man kan programmere start- og end-points i ESC'en, hvis nødvendigt. Vigtigst er dog, at alle ESC'ere i fartøjet er indstillet ens. Der findes ESC'ere med SimonK firmware, som er specielt designet til multirotor brug, hvor der er mange hurtige ændringer i hastigheden. Forskellen er ikke enorm, men SimonK flashede ESC'ere kan klart anbefales.

Søg efter 'SimonK' hos Google, eller se en Youtube video her, der viser forskellen mellem almindelige og SimonK flashede ESC'ere.


Varme

ESC'ere bliver varme ved brug. Forvent en temperatur omkring 50 grader efter et kvarters flyvning. Hvis de bliver brandvarme kan det være et tegn på, at de er for små til at håndtere motorens belastning.


Brushless vs. Brushed

Der findes to helt forskellige ESC typer: Brushless og Brushed.

Brushless (børsteløs) ESC er de mest almindelige - og dem der er tale om ovenover, da de anvendes til fartøjets motorer (brushless-outrunner-motors). De leverer tri-phase switched strøm ud i tre ledninger.

Brushed (børste) ESC leverer kun strøm ud i to ledninger (+/-) og fungerer som en variabel spændingsregulator, ligesom en lysdæmper. De monteres typisk foran LED-lys, hvor man ønsker at regulere lysstyrken fra en kanal på sin RC-Radio. Se eksempel på det store Elektrisk diagram.


Mere info

Læs mere om ESC på Wikipedia


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer