Støt vores sponsorer

Ramme

Rammen er multirotorens skelet. Den består af en center-plade, samt 3-8 arme, hvor motorerne er monteret for enden. På nogle modeller, som fx. den meget populære DJI Phantom, er hele rammen lavet som en samlet del, men på langt de fleste modeller er center-plade og arme separate dele.

Det er mest almindeligt, at armene er monteret symmetrisk omkring center-pladen med Center of Gravity lige i midten. Det gælder fx. alle DJI's modeller. Men der findes dog også asymmetriske modeller, hvor Center of Gravity ikke ligger i midten. Det kan give kameraet større udsyn og bruges fx. på Sky-Hero Spyder.

En trend, der breder sig på især større modeller er, at armene enten skal kunne foldes ind, eller være helt aftagelige - og dermed gøre modellen nemmere at transportere.


Center-pladen

Center-pladen huser elektronikken og batteriet. Den er ofte bygget op i flere etager - både for at gøre mere plads til kabler og elektronik, men også for at give konstruktionen styrke. Mange modeller bruger en top- og bund-plade, som skrues sammen om armene. Det giver en enkel og solid konstruktion.

Kulfiber-plader er med lav vægt og stor styrke et godt materiale til center-pladen. Andre muligheder er glasfiber eller (3D-printet) plastic. Man kan også bruge print-plade, som mange DJI modeller. Det har den store fordel, at pladen samtidig fungerer som strømfordeler med loddepunkter ved hver arm.

Størrelsen på center-pladen er mest af alt bestemt af, hvor mange arme der skal monteres på den. Men for større modeller, hvor man har kamera, video-sender etc. er det samtidig nødvendigt med plads til de mange komponenter.

Phantom

F450

QAV400

S1000

Arme

Målet med armene er, at de skal være; lette, holdbare og helst meget stive. Jo stivere armene er, desto færre vibrationer forplanter der sig fra motorerne til center-pladen (og dermed elektronikken og kameraet).

De mest simple modeller bruger blot en håndfuld trælister som arme. Det er billigt og nemt at arbejde med, men er ikke nogen særlig solid eller stiv løsning. Andre bruger aluminiums-rør, ofte firkantede, som bestemt er mere holdbart, men til gengæld ret tungt.

Det bedste materiale er dog kulfiber-rør, som bruges på mange dyrere modeller, som Sky-Hero og DJI S1000. Det opfylder til fulde alle kravene, men er dyrt og kræver en ekstra del, hvorpå man kan montere motoren.

En anden populær løsning er arme støbt i plastic. Det er billigt og smart fordi motor-holder og landingsben kan være integreret i formen, som man ser på DJI Flame Wheels. Plastic er dog hverken så holdbart eller stift, som kulfiber.

Længden på armene bør afhænge af størrelsen på propellerne. Armene skal være lange nok til at der er plads til propellerne - men ikke meget længere, da det vil sløve modellens manøvreevne. Forestil dig, at fartøjet krænger til en side og skal rette op. Jo længere armen er, desto større afstand skal motoren for enden af armen bevæge sig for at komme tilbage til vandret.

3D-print

Udbredelsen af 3D-printere er en stor gave til multirotor-byggere. Man står ofte og mangler en speciel dims, fx. batteri-holder eller lign., og her er det pragtfuldt, at man bare kan designe og printe delen til en billig penge. Hvis man ikke har sin egen 3D-printer kan man få printet sit job hos 3D Hubs.


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer