Støt vores sponsorer

Propel

Den mest åbenlyse del på en multirotor er propellerne. De skaber den nedadgående luftstrøm, som skubber fartøjet op i luften.

Propeller findes i mange størrelser, former og materialer - og da multirotorers motorer kører skiftevis hver sin vej, findes der både venstre- og højre-drejende propeller. Det er naturligvis tvingende nødvendigt at bruge propeller med den rigtige retning - ellers går det helt galt.


Type

Der skelnes, groft sagt, mellem to grundtyper; SlowFly og E-Prop. Forskellen på dem er, hvor brede og hvor vinklede de er. En SlowFly propel er ret bred, men har kun en lille tvær-vinkel, fx. 3.8 grader (det der skubber luften ned). En E-Prop er slankere, men har en større vinkel, fx. 4.5 grader.

Materialet kan være; mellemhård plastic, glasfiber-forstærket plastic, kulfiber, eller træ. (Sorteret efter pris, samt den typiske størrelse på modellen de bliver brugt på, fra lille til stor.)

Selvom der findes propeller med både 2, 3 og 4 blade bruges der stort set kun 2-bladede propeller på multirotorer. Faste propeller er langt det mest udbredte, men man ser dog en udbredelse af foldbare propeller, som har den fordel, at de fylder mindre under transport - og retter sig ud under brug ved hjælp af centrifugalkraften.


Størrelse

For at løfte en quadcopter på 1.5kg kan man frit vælge at bruge små propeller på 7 tommer eller store propeller på 10 tommer. De har hver sine fordele. Små propeller skal køre hurtigere for at give samme løft, men kan reagere hurtigere (på styre-kommandoer og justeringer mod vind). Store propeller kører langsommere, men giver mere løft og er derfor mere effektive (bruger mindre batteri og giver længere flyvetid). Så størrelsen afhænger af opgaven - sådan da, for der er selvfølgelig nogle klasser man vil ramme.

På små skov-racere, samt Phantom-klasse modeller, bruges 5-9 tommer propeller. På de lidt større F550-klasse modeller bruges 8-11 tommer propeller. Og på store modeller, med DSLR størrelse kameraer, bruges 12-16 tommer propeller.

Alle motor-producenter anbefaler bestemte propel-størrelser til hver af deres motorer. Det bør man følge - både for at få den mest effektive opsætning, men også for at undgå at belaste motoren ud over dens evne.


Montering

På multirotorer kører motorerne skiftevis hver sin vej. Det er naturligvis helt afgørende at montere venstre- og højre-drejende propeller på de korrekte motorer. Vejledningen til dette vises i alle Flight Controller manualer.

Propellen fastgøres til toppen af motoren. Der findes to måder at gøre dette på:

1: Den klassiske måde, hvor en 'propel-adaptor' (som er en separat del) skrues fast til motorhuset med 3-4 små skruer. Adaptoren har en maskinskrue, som stikker op, hvor propellens midterhul presses ned over og fæstnes med en spændeskive og møtrik.

Bemærk at:
- Propel-adaptoren følger ofte, men ikke altid med når man køber motoren.
- Maskinskruen er ofte mindre diameter end hullet i propellen, fx. skrue=6mm og hul=8mm. Så skal man købe en lille afstandsring kaldet 'propel-spacer', i ovenstående tilfælde en 6-8mm spacer.
- Nogle propel-adaptorer fås med venstre- og højre-vendte gevind. Det er smart til motorer, der kører hver sin vej, for hvis gevindet kører den modsatte vej af motoren nedsættes risikoen for, at propellen løsner sig under flyvningen.


2: Den nye måde, hvor 2-4 små huller rundt om propellens midte tillader, at den skrues direkte fast på motorhuset med en lille dækplade oven over. Fordelen ved dette er, at man helt undgår maskinskruen, som stikker op - og som kan blive skæv og give rystelser. Samtidig er der meget lille risiko for, at propellen løsner sig. Metoden bruges oftest på kulfiber propeller i den dyrere ende.


Y6 og X8

Nogle multirotorer har to motorer på hver arm, monteret over og under hinanden. De kaldes Y6 (6 motorer på 3 arme) og X8 (8 motorer på 4 arme). På disse modeller er det vigtigt at huske, at alle propeller ALTID skal monteres med teksten/oversiden opad, selvom halvdelen af motorerne peger nedad.


Balance

At en propel er i balance betyder, at dens vægtfordeling er ens, eller symetrisk, på begge sider af midterhullet. Begge ender af propellen skal altså veje det samme, helt ned på milligram. Hvis en propel ikke er balanceret vil det give rystelser i hele modellen - noget som har en fantastisk evne til at forplante sig ned i et kamera. Rystelserne resulterer i video-optagelser, hvor alting blævrer lidt, kaldet 'jello'.

Den bedste måde at balancere en propel er ved hjælp af en 'magnetic-prop-balancer'. Det er en holder, hvor propellen monteres og holdes på plads af magneter. Dette giver nærmest ingen friktion og kan derfor bruges til at se om propellen hælder den ene eller anden vej. Hvis den hælder til en side, så sliber man den 'tunge' side med fint sandpapir - og prøver igen, indtil propellen er i balance.


Mere info

Links til forskellige propel-producenter: APC Props, Graupner E-Prop, TigerMotors CF Prop.

Søg efter 'Prop Adaptor' hos Google.

Se en Youtube video her, der viser forskel i effektivitet mellem små og store propeller.

Søg efter 'Magnetic propeller balancer' hos Google, eller se en Youtube video her, der viser hvordan den bruges.Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer