Støt vores sponsorer

Overblik

Multirotor - MultiCopter - Drone - UAV.. Kært barn har mange navne. I vores hobby dækker alle navnene over 'fjernstyret helikopter med flere propeller'. På denne side bruger vi navnet multirotor, da det lyder næsten lige så frækt som drone (som mange desværre kun forbinder med militære bombefly) - og er meget kortere end; fjernstyret helikopter med flere propeller.

Det med 'flere propeller' er dog væsentligt. Det adskiller en multirotor fra en almindelig helikopter i både udseende og måden den styrer på. Forklaringen kommer her:


Almindelig helikopter

En almindelig helikoptor har een hovedrotor. Når rotoren kører rundt vil dreje-kraften (torque) forsøge at få hele helikopteren til at dreje med rundt. Derfor har helikopteren en mindre hæk-rotor nede bagved, som bruges til at modvirke drejningen. Ved at ændre vinklen på hæk-rotoren kan man styre, hvordan helikopteren drejer om sig selv (Yaw-akse).

På en helikopter kan man ændre vinklen på hovedrotor-akslen, og dermed styre frem og tilbage (Pitch-akse), og til siderne (Roll-akse). Og endelig kan man ændre vinklen på selve rotorbladene for at få mere eller mindre løft (Thrust).


Multirotor

En multirotor fungerer anderledes. Den har flere uafhængige elmotorer og propeller, som parvis drejer modsat af hinanden, og dermed udligner torque-kraften. For at dreje rundt om sig selv (Yaw-akse) øger man ganske enkelt farten på den ene retnings propeller i hvert par og sænker farten på den anden. Så vil torque-effekten opstå helt automatisk og dreje fartøjet.

Vinklen på både motor-aksler og bladene er faste, så til at styre fartøjets retning bruger man igen propellernes hastighed: For at komme frem (Pitch-akse) øger man farten på de bagerste propeller - og for at flyve mod venstre (Roll-akse) øger man farten på propellerne i højre side, etc. Og endelig styrer man hele maskinens løft (Thrust) ved at give mere eller mindre fart på alle propeller samtidig.

Man skal heldigvis ikke selv styre farten på hver propel manuelt - det ville være helt umuligt på et fartøj med fx. 8 motorer. Den opgave varetages istedet af en flight controller. Det er en lillebitte computer, der modtager instruktioner fra piloten, samt forskellige sensorer, som gyro, barometer og gps. Ud fra dette udregner den mange gange hvert sekund, hvor meget strøm der skal sendes til hver motor for at udføre den givne manøvre. Og det er den rivende udvikling af flight-controller elektronikken, der er årsag til den store udbredelse af multirotorer for tiden. De er blevet rigtig gode og billige, og gør fartøjet virkelig nemt og stabilt at flyve. Hvis man slipper rorpindene retter fartøjet sig op - og mange modeller kan faktisk flyve selv ud fra en række gps-koordinater.

Og så et lille forbehold til ovenstående.. Der findes både helikoptere med flere modsat-drejende hovedrotorer - og multirotorer med propeller, der kan vinkles. Men de er i mindretal og blev forbigået her for at holde forklaringen enkel.


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer