Nedture

"Hvis din model er i eet stykke efter den rører jorden, så er det en landing. Hvis den er i flere stykker, så er det et styrt."

Alt hvad der kommer op skal nok komme ned igen. Det gælder især multirotorer. Nogle gange rammer de jorden, træer, gyngestativer etc. hårdere, end man lige regner med. Det er næsten uundgåeligt - og det sker for alle..

Det er ganske enkelt et faktum, at multirotorer kan crashe. Forskellige årsager kan være: En pilot-fejl, hvor man liiige kom for tæt på et træ og fik viklet en propel ind i grenene. Eller en teknisk fejl, hvor en motor går død, eller en propel løsner sig og ryger af. Eller et dårligt kalibreret kompas, så styre-retningen lige pludselig ændrer sig (altså at frem bliver venstre og venstre bliver tilbage) og i forvirringen ramler man ned..

Årsagerne er mange - men faktum er stadig: at multirotorer kan crashe. Og det er utrolig vigtigt altid at have i baghovedet, når man flyver. Det skal huske dig på at udføre din flyvning, så andre mennesker, dyr, ejendom etc. ikke kommer i fare. Og det skal holde dig fokuseret på det du laver.

Nogle gange regner man ligefrem med at uheld sker. Fx. har skov-ræsere altid lommen fyldt med friske propeller, fordi det ikke kan ungås at klippe en gren her og der og knække en propel. De koster til gengæld kun et par kroner. Andre gange er det dog værre hvis modellen bliver slået halvt, eller helt, til pindebrænde. Det kan hurtigt blive en bekostelig affære, hvis man skal i gang med en total genopbygning. Der er ingen forsikring, som dækker din egen model - de dækker kun skade du laver på andre. Så hvis uheldet virkelig er ude må man til de store lommer. Men se på det positive. Du er blevet klogere - du får øvet dig i at svinge loddekolben - og den næste model du bygger bliver garanteret endnu bedre.

For at minimere risikoen bør du følge en checkliste før hver flyvning. Gør fx. følgende:

  • Planlæg dit flyveområde og hvordan du vil flyve.
  • Sørg for, at der ikke er 'fremmede' mennesker, dyr og lign. i flyveområdet.
  • Test at batteriet er ladet ordentlig op.
  • Check at alle propeller sidder ordentlig fast.
  • Lav nogle dreje/styre manøvrer i lav højde, lige efter du letter.

Husk, at det er DIT ansvar - og DINE penge, hvis noget går galt.


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer