Støt vores sponsorer

Kamera

Der er to meget forskellige årsager til at montere et videokamera på sin multirotor..:

1. At kunne se hvor man flyver (FPV).
2. At optage flotte film (Aerial Video).

Selvfølgelig er der overlap mellem de to funktioner, men man skal bestemme, hvad der er vigtigst. For både valg af kamera og monteringen af det er forskelligt alt efter, hvad det skal bruges til.

På helt store fartøjer er det endda udbredt at montere begge dele - altså to kameraer, så pilot og kameramand ser hvert sit billede.


1. Se hvor man flyver (FPV)

FPV (First Person View) er en hel sport for sig selv. Her har piloten oftest video-briller på og får oplevelsen af at være 'med om bord' under flyvningen. Kameraet er fast monteret og kigger fremad - det er ikke kvaliteten eller optagelsen, der er vigtigst, men istedet følelsen af at styre fartøjet, som om man sad i det.

Til FPV anvendes små tri- eller quad-coptere, så delene skal være små og lette (og gerne billige). Et typisk FPV kamera er derfor blot en CCD på et printkort, der kun vejer få gram. Vil man gøre lidt mere ud af det kan kameraet monteres på en servo-motor, så man kan dreje det fra jorden - evt. via en bevægelses-sensor på videobrillen.


2. Optage flotte film (Aerial Video)

Til optagelse af flotte film kræves der et godt kamera - gerne så let og kompakt, som muligt. Ofte er det faktisk kameraets vægt, der bestemmer størrelsen på multirotor fartøjet. Et lille GoPro (ca. 90gram) kan sidde på næsten alt, mens et Canon EOS 5d (ca. 1.5kg) kræver en octo-copter.

Herunder vises en række kameraer, som er meget populære til Aerial Video..

GoPro Hero4
85g
Sony Nex-7
353g
BMPCC
355g
Lumix GH4
560g
Canon 5d mkIII
950g

Bemærk, at vægten er UDEN objektiv for alle undtaget GoPro. Et godt objektiv med fast vidde vejer typisk 130-500g oveni. Det er meget sjældent at bruge et zoom-objektiv, da det er vanskeligt at betjene zoom'en i luften.

GoPro kameraet har fastmonteret linse. Den er meget fiskeøje-agtig og gør desværre, at hele horisonten buer, når man bevæger kameraet op og ned - en effekt som mange hader.. Man kan dog købe en anden GoPro linse med 'lige horisont'.

Med til valget af kamera hører også, at man skal bruge en stabiliseret kamera-gimbal, som passer til det pågældende kamera. Der findes fabriks-klare gimbals til alle modellerne ovenfor.


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer