Støt vores sponsorer

Flight Controller

Flight Controlleren er hjernen i en multirotor. Dens opgave er at modtage informationer fra piloten og forskellige sensorer - og ud fra det styre hastigheden på hver enkelt motor, så fartøjet holdes i balance og flyver den ønskede retning.

Den rasende udvikling i FC elektronikken er en væsentlig årsag til den store udbredelse af multirotorer for tiden. De bliver konstant billigere og bedre og har ydeevne og funktioner nu, der var utænkelig for blot få år siden.


Grundlæggende

Med en rc-båd, bil, fly og helikopter har piloten direkte kontrol over styringen. Hiver man op i gas-pinden, så øges farten tilsvarende på motoren. Og rykker man styrepinden, så bevæges ror, flaps og andre dele ligeledes direkte.

En multirotor er anderledes. Den har ingen ror og manøvrerer istedet ved at ændre hastigheden på sine motorer enkeltvis: Hvis fartøjet skal flyve fremad sættes farten op på de bagerste mototer - og skal der rettes op fra en krængning mod højre, så skrues der op for motorerne i højre side og/eller ned for dem i venstre side. Det er umuligt for et menneske at foretage disse utallige justeringer af alle motorer manuelt med stor nok præcision til at balancere fartøjet, og derfor har man brug for en miniput-computer til dette - en Flight Controller.

Flight Controlleren har indgange fra rc-modtageren, som leverer pilotens styre-kommandoer. Derudover har den indbygget gyro, som måler balance, og barometer, som måler højde. Mange modeller har også indgang fra GPS-modtager, som indikerer position. På grundlag af alle de indkommende data udregner Flight Controlleren mange gange hvert sekund, hvor hurtigt de enkelte motorer skal køre for at opnå den ønskede balance og manøvre. Dette sendes fra Flight Controllerens udgange til fartøjets ESC'ere.

De fleste Flight Controllere kan konfigureres og programmeres, så de virker med forskellige rammer, antal motorer etc. Man kan med gain- eller PID-indstillinger bestemme, hvor kraftigt de arbejder og dermed indvirker på ens flyvestil.


Udvidede funktioner

Der findes mange Flight Controller produkter med varierende kompleksitet. Udover de grundlæggende funktioner giver udviklingen i elektronikken hele tiden nye muligheder. Heriblandt kan nævnes:
- Intelligent Orientation Control: Gør styre-retningen ens uanset hvilken vej fartøjet vender.
- Gimbal kontrol: Kamera-gimbal får information om fartøjets balance, så den arbejder mere effektivt.
- OnScreen Display: Information om højde, afstand, batteri etc. sendes via video til piloten.
- Waypoint navigation: Fartøjet kan selv flyve mellem forudbestemte GPS-punkter.
- Return to Home: Fartøjet kan selv flyve 'hjem' og lande på et forudbestemt GPS-punkt.
- Safe zones: Fartøjet kender GPS lokationer på store lufthavne og forhindres i at flyve der.
- Dynamisk GPS: Både fartøj og en person på jorden har GPS og fartøjet følger automatisk personen.
- Nedadrettet ultralydskamera: Fartøjet kan bestemme præcis højde og bevægelse, selv uden GPS.


Forkabling

På siden Elektrisk diagram vises, hvordan en DJI Naza Flight Controller er forbundet.


Delene

En Flight Controller består ofte af flere dele. Centralt er selvfølgelig Main Controller, som er hjernen, der foretager udregningerne. Den har indgange fra rc-modtager og sensorer, og udgange til esc's og evt. gimbal. Der er en separat strømdel, PMU, som med indbygget BEC modtager strøm direkte fra hoved-batteriet. Der er en sensor, IMU, med gyro og barometer. En LED, som med lysblink viser systemets status. Og endelig en GPS antenne.


Open-source eller ej

Uanset antallet af funktioner kan man inddele Flight Controllere i to kategorier: Open-source og Closed-source. Open-source betyder, at software koderne til produktet er åbne og frit tilgængelige og at man, hvis man har den nødvendige tekniske snilde, kan rette i stort set alt. Modsætningen til det er Closed-source, som betyder, at et bestemt firma ejer kildekoden og bestemmer, hvad brugeren har adgang til.

Open-source, med mulighed for at rette i alt, lyder selvfølgelig tillokkende - men er ofte mere teknisk indviklet at have med at gøre, end færdige produkter fra firmaer, som har ansatte til at lave et enkelt brugerinterface. Valget mellem det ene eller det andet afgøres derfor ikke af, hvor meget man kan gøre - men hvad man har brug for, og hvor enkelt det er at betjene.


Ufuldstændig liste over Flight Controllere


Se en mere udførlig Flight Controller liste her.
Læs en engelsk beskrivelse af Flight Controllere her.
Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer