Støt vores sponsorer

Batteri og lader

Multirotor helikoptere anvender genopladelige LIPO (Lithium Polymer) batterier som strømkilde.

LIPO batterier udmærker sig ved at være driftsikre, en lav vægt i forhold til den lagrede energi samt, at de kan levere en stor mængde strøm ret ensartet mens de tømmes. Til gengæld stiller de strikse krav til opladning, opbevaring etc.


Konstruktion

Indeni består batteriet af mellem 1-12 enkelte celler, som ligger i lag og er forbundet. En celle kaldes 'S' og batteriet får derfor betegnelsen 1S-12S. Batteriets spænding er summen af alle celler lagt sammen.

Hver celle har en max. spænding på 4.2V, så et 4S batteri har en samlet spænding på 4 x 4.2V = 16.8V. Multirotorer bruger typisk et 3S-6S batteri, alt efter størrelse og vægt. Nogle gange kobles flere batterier sammen i parallel for at opnå længere flyvetid.


Vigtige kendetegn

Mærkaten på alle LIPO batterier fortæller om de 3 vigtigste kendetegn; Capacity (mAh), Discharge-rate (C) og antal celler (S). På nogle mærkater er der også angivet milliWatt (mW), som flyselskaber bruger til at afgøre om batteriet må komme med om bord.


Capacity (mAh)

Hvor meget strøm det indeholder angivet i Milliampere/timer. Kan sammenlignes med hvor stor bilens benzintank er. Større kapacitet giver længere flyvetid. Til gengæld vejer et batteri med større kapacitet mere, hvilket nedsætter både manøvredygtighed og flyvetid - så valget er er afvejning af disse faktorer.


Discharge (C)

Hvor meget strøm det kan afgive. F.eks. kan et 4000mAh 20C batteri afgive: 4000 x 20 = 80.000mA, eller 80 ampere. Ofte angives der to C tal, f.eks. 45C-90C, hvilket betyder at der kontinuerligt kan trækkes 45C - og i korte perioder af max 20sek kan der trækkes 90C. Dette skal kunne dække den mængde strøm, som alle motorer og andet elektronik trækker.

På batterier med høj spænding (5S-6S) og stor kapacitet (9000+ mAh) behøver man ikke særlig høj C-rating, for Ohms lov siger at hvis spændingen går op, så går ampererne ned - og giver dermed et mindre behov for C-rating.


Celler (S) / Volt (V)

Den samlede spænding for cellerne. Hver celle oplades til 4.2V, hvilket giver: 2S = 8.4V // 3S = 12.6V // 4S = 16.8V etc.

Batteriet har en maximum spænding på 4.2V pr. celle, som ikke bør overskrides. Hvis den overskrides, nedsættes levetiden, dvs. antallet af genopladninger.

Det har en minimum spænding på 3.3V pr. celle, som det ikke må komme under. Hvis det kommer under tager batteriet skade og kan måske ikke oplades igen.

Det har en 'storage' spænding på 3.8V pr. celle - dvs. hvor meget strøm det bør indeholde, når det skal ligge ubrugt på hylden over længere tid. Når man køber et nyt batteri er det som regel opladet til storage spænding. Husk derfor at oplade det helt før flyvningen.


Valg af batteri

Batterier findes i alverdens størrelser. Det skal først og fremmest levere den spænding motorerne kræver. Hernæst vil man gerne have så stor kapacitet som muligt - men da vægt og størrelse følger kapaciteten er det altid et kompromis. Typiske valg er: 3S 3200mAh til små quad-coptere. 4S 5000mAh til medium hexa-coptere. 6S 10000mAh til store octo-coptere.

Multirotorer har gerne en flyvetid pr. batteri på 8-15 minutter - så sørg for, at købe flere batterier..!


Batteri lader

Opladeren skal selvfølgelig være egnet til LIPO batterier og skal både kunne; oplade, aflade og storage-lade. Den skal samtidig have en 'balancer' funktion, som betyder, at spændingen gøres ens i alle cellerne.

Både batteri og oplader har et hoved-stik (+/-), samt et balancer-stik. Balancer-stikket indeholder ground og ledere til alle celler. På et 3S batteri er der således 4 ledere i balancer-stikket - på et 6S batteri er der 7 ledere. Både hoved-stik og balancer-stik skal forbindes under opladningen.

Når du starter opladningen, skal der vælges: Type: LIPO, Volt pr. celle: 4.2V, Total mAmp: [Batteriets kapacitet], og endelig C-værdi. C-værdien indikerer med hvor mange ampere batteriet oplades. Lav C tager længere tid, men skåner batteriet. Høj C-værdi går hurtigere, men belaster batteriet. I batteriets manual står der en max. C-charge værdi.

Forvent en lade-tid på mellem 45 minutter til 2 timer, alt efter batteriets størrelse og C-værdi.


Sikkerhed

LIPO batterier er generelt meget sikre, men skal behandles forsigtigt. Brud på batteriet, kortslutning eller overophedning kan alle forårsage, at batteriet selvantænder. En LIPO brand kan være ganske voldsom, som mange videoer på Youtube viser.

- Du bør altid overvåge (eller i hvert fald være i nærheden) når batteriet oplades.
- Under transport, specielt med fly, bør LIPO batterier opbevares i en brandhæmmende LIPO Safe Bag.


Log ind for at skrive kommentarer og forslag til denne side.

Kommentarer